Återhämtning, Att hämta åter, varför är det viktigt

Handen på hjärtat…när tog du senast en liten stund för dig själv?

Att bara var med dig, dina tankar, dina andetag, din kropp, utan att distraheras av annat, böcker, Tv, poddar, musik, fysiska saker att göra hela tiden…


Att kanske vila blicken en stund på något tidlöst. Berg, havet, skogen, molnen..


Att våga vara med sig själv, att bara ha sitt andetag till förfogande, sin kropp, att våga vila, att reflektera, att landa, att ta en paus. Så oerhört viktigt och lärorikt det är att bara få landa i stillhet inom sig själv, utan krav och prestation. Hela tiden är vi uppkopplade, påkopplade, tillhands för andra. Hela tiden är det en jäkt att hinna med, att prestera, både på jobbet, hemma, med träning och allt möjligt.

Prestera.

Leverera.

Att komma fort fram, att nå sina mål.. Varför måste allt gå så snabbt?

Har du bråttom? Vart?

Vad är det egentligen som är viktigt i ditt liv? Tar du dig tiden att göra det som betyder något för dig? Tiden att få skapa, vara kreativ och lekfull utan krav på prestation. Att bara göra saker för att det är roligt, något du känner i hjärtat att du verkligen vill oavsett vad det leder till..

Livet är värdefullt och skört. Tiden går otroligt fort, men kan ändå kännas som en evighet.

Att lägga 5 minuter av din tid varje dag, att sitta en stund, med andetaget och kroppen och bara vara, bara känna det som är just nu, utan att tänka på sen eller igår, eller imorgon. Det är svårt, men alla kan, alla har 5 minuter. Lägg undan telefonen en stund, ta några djupa andetag, slut ögonen, känn axlarna mjukna..

Det behöver inte vara svårare än så.

Vad är det du kan upptäcka i tystnaden med dig själv? Skrämmer det kanske dig? Kanske känner du en längtan till att få vara i stillhet och vila, att bara få vara. Bara vara DU, inte förälder, inte partner, inte barn, inte vuxen, inte syskon. Vem är du när du bara är DU? Vem är Jag när jag bara är JAG?

När bruset omkring oss får tystna, när ekorrhjulet snurrar lite saktare, då först har du möjlighet att känna in på riktigt, att låta kroppen och sinnet få vila och läka. Att hämta kraften som finns där inne, din egen kraft. Att hämta åter det som du hela tiden ger. Att få vara en stund i stillhet för att få fylla på med energi och kraft är viktigt för att vi ska orka vara den medmänniska som vi önskar. Att få vara den partnern, vännen eller föräldern som har kraften, tålamodet och tiden att ge, utan att vi behöver tömma oss på energi.

Så ta ett djupt andetag, ett till, låt axlarna sjunka, vila ögonen, känn andetaget ner i kroppen, några andetag till..

Och kom tillbaks med ett lugnare sinne, mjukare axlar och en lugnare andetag, mindre oro, mindre rädsla. Återhämtning är viktigt, för sinne, kropp och själ. Du är viktig, glöm inte det!

Annika Valton - yogalärare, hälsocoach och matinspiratör


Se Annika's utbud på Holistic Hälsocenter Uddevalla här

Annika Valton's hemsida


110 visningar0 kommentarer