Förändring, utveckling & transformation

Uppdaterat: 4 jan.

Förändring. Utveckling. Transformation. Steg. Faser. Nytt föds. Gammalt dör. Nya vindar fläktar. Ofta tror man, eller vill kanske man ska säga, att förändring ska ske över en natt. Att man vaknar upp en dag och allt är annorlunda. Och that’s it. Att förändring är en övergång från en sak till en annan. Som dag och natt. Som vaken och sovandes. Som hungrig och mätt, frisk och sjuk. Att förändring är det som sker när en sak tar över en annan, ofta dess motpol. Att man går från att vara ledsen till att vara glad. Men riktigt så enkelt är det ju inte.


När dag blir till natt är en förändring som sker under en längre tid. Solen kikar upp bortom horisonten under morgonens tidigaste stund och stiger, sakta men säkert, högre och högre upp på himlen. Och när solen nått sin högsta punkt börjar den sin resa neråt, för att göra plats åt månen som kommer att visa sig och stiga på himlen, precis som solen. I takt med att solen visar sina sista strålar och förhoppningsvis förvandlar horisonten till en färgsprakande canvasduk där rött, lila, rosa och orange tar över innan dag blir till natt börjar små tindrande ljusglimtar att visa sina ansikten, långt där borta där ögat knappt når. Himlen blir allt mörkare och snart är månens ljus och stjärnornas blinkande det enda som lyser upp den mörka oändligheten ovanför våra huvuden. Och när natten har gjort sitt, börjar dagen återigen gry.


Så du ser, förändringen mellan dag och natt sker inte över en handvändning och heller inte någonting som man märker av från en sekund till en annan. Denna förändring tar tid och transformeras i symbios med allt och påverkar i sin tur förändring för det som finns, både på och bortom vår jord. Solen och dagens ljus hjälper allt levande på jorden att växa och frodas, och månen och nattens mörker omfamnar och vaggar in oss i vila och återhämtning.


Så egentligen är förändringen mellan dag och natt inte den egentliga förändringen utan allting som sker däremellan.


Precis som när vi är vakna eller när vi sover. Många kanske somnar sekunden de lägger huvudet på kudden, andra kanske läser en bok, mediterar eller går igenom dagens händelser i huvudet och planerar inför morgondagen. Oavsett vad, så är ändå processen mellan att vara vaken och att sova någonting man gör, exempelvis förbereda inför läggdags, göra kväll, plocka undan, förbereda inför imorgon, borsta tänderna, ta på sig pyjamas, ta bort överkast och prydnadskuddar från sängen för att till slut gå och lägga sig. Förändringen mellan att vara vaken och att sova sker heller inte på en sekund. Och även om vissa på morgonen vaknar upp och kanske inte ens kommer ihåg hur de somnade eller om de ens drömt något, så har förändring, utveckling och transformation skett över natten när kroppen och sinnet fått vila och återhämtas.


Precis som när du är hungrig eller mätt, denna förändringsprocess är också någonting som sker på grund utav förändring och det vi själva gör. Vi känner hunger, tar fram råvaror, tillagar mat, dukar bordet, lägger upp på faten och äter. Förändring mellan hungrig och mätt är en förändring vi själva aktivt transformerat.


När du är ledsen är allting skit, men när du är glad är allting bra. Livet leker och allt flyter på. När du är ledsen, eller arg, eller stressad eller har råkat ut för något mindre bra, då händer ofta grej på grej på grej som förvärrar din situation. Tills du antingen bestämmer dig för att göra någonting som piggar upp dig och lättar ditt sinne eller att något utifrån, som en skänk från ovan, kommer till dig som gör att du bli glad igen. Men ofta behöver vi själva aktivt utföra en förändringsprocess för att transformera situationen och vända skutan.


Precis som när du är sjuk och vill känna dig frisk. Men det man ska tänka på i denna förändring från sjuk till frisk är att inte bara försöka transformera sjukdom till friskhet, utan under tiden hälsan är god upprätta hålla denna och utveckla sin friskhet till ett ännu bättre tillstånd så att det är mer beständigt än att falla tillbaka till sjukdom för att sedan studsa tillbaka till friskhet igen, och om igen. Är hälsan god, både mentalt och fysiskt, kan utvecklingsprocesser och förändring på andra plan i livet få mer uppmärksamhet och därmed blir det lättare för oss att arbeta djupare och nå längre i sina drömmar, visioner, planer och mål.


Se på förändringen och skiftena i våra årstider, vinter, vår, sommar, höst och åter vinter igen. Året är i konstant förändring, du har inte sommar ena dagen för att under nästa helt plötsligt uppleva minusgrader och snö, nej – tvärtom. Naturen utvecklas, transformeras och förändras i takt med livets gång, årets gång, och det vi kallar årstider uppstår ur denna förändringsprocess.


Ett frö gror, växer, letar sig upp ur jorden och sträcker sig uppåt och uppåt tills den blivit det den ska – en blomma eller en växt till exempel. Den blommar ut och står vacker i sin skrud för att sedan sakta men säkert vissna och till slut dör den. Död och pånyttfödelse är naturens gång, livets gång och så även i djurriket och till och med för oss människor. Vi föds, vi lever, och vi dör. Denna förändringsprocess sker heller inte över en natt utan oftast mellan ett tidsspann på 80-90 år.


Ändå så är vi människor ofta så rädda för döden. Trots att livet och döden går hand i hand och är en del utav transformationen här på jorden och en stor del av vår utveckling, försöker vi tränga undan tanken om att vi en dag kommer att vissna och dö vi med.


Är det kanske därför vi människor även är så rädda för förändring? För att våga ta det där steget, faktiskt börja planera och strukturera upp den där visionen som vi så länge drömt om och göra den verklig? Säga upp oss från jobbet, göra slut med den där personen som ändå inte behandlar en bra, flytta till en annan stad eller helt enkelt bara byta inriktning och bana i livet. Är vi rädda för den där förändringen för att vi vet att även den en dag dör?


Men det livet du lever nu då? Den personen du är nu – den kommer ju också att dö. Vi är menade till att förändras, växa, utvecklas, transformeras och ständigt vara i rörelse – är det inte bättre att då välkomna döden efter ett liv du själv valt att leva, än ett liv du endast hamnat i för att du följt strömmen och inte vågat sticka ut?


Se på ditt liv så som det ser ut nu. Vilka förändringar har du genomgått? Vad har fått dig att utvecklas? Vilka händelser, situationer och skeenden i ditt liv har varit mest transformativa? När har du känt dig som mest tillfredsställd – är det när du gått i samma gamla fotspår dag in och dag ut och gjort samma sak om och om igen, eller är det när du faktiskt utmanat dig själv och aktivt skapat förändring och förbättrat någonting i ditt liv?


Förändring behöver inte ske över en natt, för tänk precis som natten så kommer den inte bara från ingenstans – den fasas sakta men säkert in då dagen lider mot sitt slut. Om solen hade stagnerat och stått som högst på himlen hela tiden hade allt liv dött. Om det bara hade varit sommar hela året överallt hade hela jorden varit en enda stor öken utan liv.


Så se till dig själv och din egen förändringsprocess som dag och natt, sol och måne, vinter, vår, sommar och höst. Allt är i ständig rörelse, allt i sin egen takt, i sin egen rytm, processer beroende av varandra som till slut skapar förändringarnas dans där transformation äger rum. Allt för att livets cirkel ska kunna fortsätta, där livet är det som händer mellan födelse och död.


Till skillnad från djur och natur kan vi människor göra aktiva val, aktiva förändringar och själv bestämma vilken väg vi ska gå och hur våra liv ska se ut. Sokrates sa en gång att hemligheten med förändring är att fokusera all din energi på att, inte kämpa emot det gamla, utan istället bygga upp det nya.


Så släpp taget om det som håller dig tillbaka från att fullt få växa och blomma ut till det du egentligen ska vara. Förändring kan vara jobbigt och ja och i din comfort-zone må du vara bekväm, men kom ihåg – det är utanför vår trygga box som förändring sker och livet händer. Och livet det är faktiskt det enda som kan försvinna från en sekund till en annan – så låt det börja innan det tar slut.


För att läsa mer bloggar, gå in på Casono.se
84 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla