Havtorn - en C-vitaminbomb!

Havtorn är orangea bär som växer på buskar längst Östersjökusten, men förekommer även i Bohuslän och på Öland. Bären är rika på antioxidanter som C-vitamin men innehåller även väldigt mycket av vitamin E och A.


Dessutom är havtorn fullproppade av omättade fettsyror som omega 3, 6, 7 och 9. Omega 3 och 6 är essentiella fettsyror som vi människor inte kan bilda själva i våra kroppar, utan behöver få i oss via kosten. Omega 7, som inte är lika känd, behöver vi för att balansera fukt i hud och slemhinnor och omega 9 är bra för immunsystemet.

Havtorn är en riktig C-vitaminbomb och innehåller nästan tre gånger så mycket C-vitamin per hundra gram som apelsiner. De enda bären som slår havtorn när det kommer till C-vitamin är röda och svarta vinbär. Havtorn innehåller även vattenlösliga B-vitaminer som bra för ämnesomsättningen och hjälper nervsystemet att fungera normalt.

För att få god syn, spänstig hud och återfuktade slemhinnor så behöver kroppen A-vitamin. I havtorn finns det höga halter av karotenoider som ger bären dess orangea färg, men det är även karotenoider som omvandlas till A-vitamin i våra kroppar.


Här hos oss på Holistic Hälsocenter serverar vi en fräsch havtornsjuice med apelsin och ingefära i caféet!


Du behöver havtorn extra mycket om du:

  • Besväras av torra och sköra slemhinnor i ögon och underliv.

  • Vill få spänstig och återfuktad hud.

  • Vill motverka uttorkning i luftvägarna, mag-tarmsystemet och urinvägarna.

  • Behöver en extra C-vitaminkick

  • Behöver få igång ämnesomsättningen

Du finner även Nordic Superfood’s havtornsprodukter i vår e-handel och butik


Kuriosa

Havtorn tros vara en av de äldsta bären i Sveriges vildväxande natur då de dök upp här efter den senaste istiden!

34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla