Helhetshälsa - vad är det egentligen?

Vad är helhetshälsa?

Holistisk hälsa, eller helhetshälsa som man också benämner det som med den svenska översättningen, är ett levnadssätt där man ser till alla delar i ens liv som gör att man mår och fungerar bra. Det låter kanske som en självklarhet att det är så vi ska se på hälsa, men trots det, så är det mer vanligt att vi behandlar våra kroppar eller sinnen först när eller efter det att vi får ont eller när något inte fungerar som det ska. Vi arbetar alltså oftast inte i förebyggande syfte.

Lider vi av sömnbrist fokuserar vi oftast enbart bara på själva sömnbristen och hur vi ska kunna somna, säg, ikväll. Inte hur vi på sikt kan justera våra dagar, vår kost, vår fysiska aktivitet och saker som kan stressa under en längre period som kanske leder till sömnsvårigheter. Samma sak gäller om vi har ont i huvudet eller säg, ryggen. Vi behandlar först och främst problemet och det när det väl har uppstått, och då vill vi även gärna ta till så kallade quick-fix.

Vi vill gärna se resultat på direkten och ofta tror vi att hjälpen eller räddningen kommer utanför oss själva.

Men vi har mer samband och fler kopplingar i kropp, sinne och själ än vad vi egentligen är medvetna om. Därför är det viktigt att inom hälsoaspekten ta hänsyn till alla delar och noggrant se på hur saker och ting ligger till och är sammankopplade. Det ena leder ofta till det andra och sjukdom som yttrar sig antingen fysiskt, mentalt eller emotionellt kan ha en mängd olika orsaker och vara kopplade till ditten och datten. Oftast finns inte en enda lösning eller enbart en quick-fix utan det är ett stort maskineri där vartenda litet kugghjul måste matcha för att saker och ting ska rulla på.

Helheten byggs av delar

Om vi endast fokuserar på ett område eller en del, så kan både hälsan och livet i allmänhet lätt hamna i obalans. Det spelar till exempel ingen roll hur stark du är i din överkropp och hur många tunga vikter du lyfter på gymmet, om du inte kan springa runt kvarteret för att dina ben inte bär dig. I ett holistisk synsätt kan man tänka lite likadant – att precis som att det är viktigt att träna både armar och ben på ett gym, samt mage och rygg för att få en stark kropp, är alla delar i livet lika viktiga. Du kan även tänka på din hälsa och ditt liv som en maträtt. Tar du bort en utav ingredienserna, säg salt, så förändras slutresultatet och maten smakar inte alls som den ska. Varje liten nypa salt behövs, precis som varje liten del i ditt liv för att du ska må bra.

Elementen

För att må riktigt bra måste människans alla åtta element vara i bra balans. Dessa åtta element delas upp i fysisk hälsa, mental hälsa, emotionell hälsa, psykosocial hälsa, andlig hälsa, social hälsa och miljö. Inom det holistiska tänket anser man det endast möjligt att uppnå full hälsa när alla dessa olika delar balanseras upp mot varandra i en sund nivå. Om någon utav dessa delar tar till exempel mer eller mindre plats, så kommer att annat att bli lidande och balansen rubbas.

Holistisk hälsovägledning brukar därför ofta börja med att man kartlägger hur personens relation till sömn, kost, andning, vätskebalans, sociala relationer, fysisk träning, arbete och fritidsintressen/kreativitet/återhämtning ser ut. När man har kartlagt dessa vanor, mönster och grundläggande livsstil kan man välja ut vilka områden som behöver extra mycket kärlek. Detta sätt att arbeta med hälsa och välmående är annorlunda jämfört med hur modern västerländsk medicin väljer att behandla sjukdomar och problem, där man oftast enbart fokuserar på själva problemområdet och inte utreder hur problemet uppstått och varför. Inom holistisk hälsa fokuserar man på att förebygga sjukdomar samtidigt som man skapar balans för att hjälpa individer att bli deras allra bästa jag.

Inom helhetshälsa tror man även starkt på att mycket utav en människas hälsotillstånd ligger i beteende och vanor och att vi alla med enkla medel kan hålla oss friska och starka med hjälp av vår egen inre kraft. Genom att lyssna till, inte bara vår kropp, utan även vårt inre, hör vi de signaler vi behöver för att förebygga och bibehålla god hälsa.

Om du känner att du behöver stöd och hjälp i rätt riktning till att vända ditt liv och ta din hälsa i egna händer, erbjuder Sandra Novak, utbildad holistisk hälsocoach och energiterapeut, vägledning inom helhetshälsa. Tillsammans kartlägger ni och strukturerar upp vardagen med bland annat sömn, kost, träning och återhämtning.

För att boka tid – klicka här134 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla