Kombucha - En dryck för hälsan

Kombucha är en mousserande näringsdryck framställd på ett naturligt sätt. I framställningen används svart, vitt eller grönt te, socker, kombuchasvamp (så kallad scoby) och startvätska som kommit till från tidigare bryggning.


Teet fermenteras med hjälp av svampen. Så länge man matar svampen så kommer den leva. Liknande en surdeg.


Kombucha består utav nyttiga mjölksyrebakterier och organiska syror. Sockret som är kvar bildar en naturlig kolsyra likaså sockret som kommer från bären och frukten man använder sig av för att smaksätta kombuchan.


Vänd flaskan upp och ner några gånger så innehållet blandas innan öppning. Viktigt att notera att det är kolsyra i flaskan så blanda varsamt. Skaka inte din kombucha-flaska! Kolsyrehalten varierar från flaska till flaska så öppna försiktigt och låt kolsyra pysa ut lite innan locket avlägsnas helt.


Hos oss på Holistic Hälsocenter med butik & café i Uddevalla finns kombucha från Agnetas Odlingar & Konst på Orust. Deras kombucha är bryggd på ekologiskt grönt eller svart te med mycket hög kvalitet från Pekoe och de använder endast ekologiskt rörsocker till fermenteringen.


Smakerna varierar beroende på tesort, bryggning, bär, frukt och kryddor etc. Frukt, bär och blommor kommer från deras odling på Orust som är ekologiskt certifierad.


Kombucha är ett utmärkt alkoholfritt alternativ till rött och vitt vin. Även mycket läskande som törstsläckare eller bara njut av ett glas för hälsans skull!


Besök oss och beställ en flaska kombucha från cafét.


64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla