Kristallernas helande kraft

Kristaller tros innehålla energi från jordens innersta källor och även urkraften från universums oändliga kunskap. Därför används de ofta i stärkande och helande syfte, och de tros främja flödet av positiv energi och hjälpa till att lösa upp blockeringar eller stagnerad energi i kroppen.


Historiskt sett anses kristaller vara en form av naturmedicin med filosofier och liknelser kopplade till både hinduismen och buddhismen.


Det finns olika sätt att hitta den kristall som passar just dig och dina behov. Antingen går du på ren intuition och väljer de kristaller du dras till för att sedan ta reda på exakt vad de har för betydelse och vilka egenskaper de besitter, eller så väljer du en kristall utefter dina behov och vilka områden du vill förbättra eller stärka i ditt liv.


Ofta fungerar det utmärkt att låta din intuition välja vad som är bäst för dig. Oavsett om en kristall fångar ditt öga eller om du känner en fysisk dragning mot en annan, kommer ditt inre undermedvetna att vägleda dig till den kristall som är rätt för just dig.


Det kan vara bra att rena sina kristaller både efter du införskaffat dig dem men även under tiden du har dem i ditt liv. Kristaller drar åt sig energi och genom att rensa bort gamla stagnerade energier ger du plats för nya som gör att din kristall blir som ny. Det finns olika sätt att rena sina kristaller på, man kan antingen hålla dem under rinnande vatten, hemma eller ute i naturen, det är vad man har tillgång till. Vissa kristaller tål inte vatten så var noga med att se till om just de kristaller du har är vattentåliga. Man kan även rena kristaller i salt, men likadant här - vissa tål inte salt och kan bli repiga. Annars fungerar solljus eller månljus utmärkt! Lägg dem på vid fönstret och låt sol- eller månljuset göra jobbet. Även rökelse eller salvia och palo santo renar kristaller från gamla energier.


Din intention är dock det viktigaste i en reningsprocess. Visualisera och affirmera bort negativa energier, välkomna in nya, och manifestera fram positiva energier in i dina kristaller.

Man kan använda sina kristaller på olika sätt och även bära dem på sin kropp, antingen i fickan, handväskan, som smycken eller bara hålla dem i handen när man behöver kraft. Vissa kristaller hjälper till att ge dig en god natts sömn, ha dem då under kudden eller vid nattduksbordet. Andra hjälper till att lugna och ge dig mer fokus, håll de då i din hand eller ha de lättillgängliga i din ficka. Införskaffa dig din favoritkristall som halsband eller armband för att på ett lättsamt sätt alltid kunna ha den på dig, eller skapa ett altare hemma där du noggrant och intuitivt placerar ut din kristaller i en viss formation eller ordning. Ett altare behöver inte endast användas vid bön eller meditation utan kan bli en vacker och personlig inredningsdetalj i ditt hem. På ditt altare och bland dina kristaller kan du samla andra saker som stärker dig och ger dig positiv energi, kanske blommor eller skulpturer, en bild på någon du håller kär, tända ljus och rökelse.


Man kan även programmera sina kristaller och boosta dem i den riktning man önskar. Ofta fungerar detta bäst när man t ex renar en kristall eller meditera med den. Se till att du är i ett lugnt tillstånd och kan fokusera på att sätta den intention du behöver med positiv energi och kraft. Håll kristallen i din hand och fokusera på det du vill ha hjälp med, upprepa ett mantra och projicera in detta i kristallen.


Så, hur ska man då tänka när man väljer kristaller? Ofta är det kanske färgen man i första hand dras till.


Kristaller som är runda och släta sägs ge ett jämnt flöde av energi medans de som är slipade till exempelvis spetsar kan användas att rikta energi. Kluster och råa kristaller sägs vara de mest kraftfulla då de inte blivit behandlade alls.


När det gäller färg i allmänhet, tenderar mörkfärgade kristaller att fokusera på att skydda medan ljusa eller vita kristaller renar. Gröna nyanser är bra om man vill lugna, rosa nyanser tenderar att fokusera på kärlek, och röda och gula kristaller hjälper ofta till med fysiska blockeringar men även när det kommer till rikedom och överflöd.


Varje färg i kristallernas värld har olika egenskaper och associationer, vilket betyder att en blå kristalls betydelse är helt annorlunda än en rosa kristalls betydelse. Färgsymboliken hos kristaller sammanvävs ofta med färgsymboliken som finns inom andra esoteriska metoder, som t ex färgterapi eller det traditionella östliga chakrasystemet. I dessa metoder tillhör olika färger olika aspekter av vårt fysiska, känslomässiga och andliga välbefinnande.


Eftersom det finns en uppsjö av olika kristaller tänkte jag att vi i detta avsnitt snuddar lite lätt på de kristaller som brukar synas mest runt om i den andliga världen. Givetvis finns det även här en mängd olika typer, och du som lyssnar har säkerligen redan egna favoriter, och även om de inte nämns i detta avsnitt så betyder inte det att just den inte bör hamna på topp tio av mest omtyckta kristaller. Kristaller är precis som allt annat väldigt personliga och individuella, och även här kan det skilja sig när det kommer till egenskaper och betydelse. En kristall kan ha många olika associationer och i vissa böcker och texter står det annorlunda än i andra.


En vit och klar kristall står ofta för renhet och klarhet. Exempel på vita/klara kristaller är bergkristall, selenit, apofyllit, vit kalcedon och månsten.


Vita eller klara kristaller innehar kraften att rena och rensa bort gammalt för att ge plats åt nytt. Bergkristall t ex förstärker energin från andra kristaller, och selenit, renar allt från en persons aura till ett helt rum och till och med andra kristaller. Kristaller som är vita och klara är bra för nybörjare, och de främjar även lugn och ro, och är fantastiska verktyg att använda under meditation eller energirensande arbete.


Röda kristaller betyder ofta styrka och kraft. Exempel på röda kristaller: Röd jaspis, karneol, rubin, granat och rubellit.


Röda kristaller får oss att känna oss kraftfulla, energiska och passionerade och hjälper oss att att vidta åtgärder, och deras energi är intensiv. Om du behöver modet att ta kontroll över en situation eller har en önskan om att komma i kontakt med urkraften inom dig ska du välja en rödfärgad kristall.


Rosa kristaller står ofta för kärlek och medkänsla. Exempel på rosa kristaller är rosenkvarts, rosa turmalin, rhodonit och rosa opal. En rosa kristall är som en varm och kärleksfull kram för ditt hjärta. De lugnar och ger trygghet och medkänsla, och är perfekta för att föra in mer kärlek och harmoni i ditt liv. De är bra vid meditation eller när du behöver ta itu med frågor som rör förlåtelse, romantik, självkärlek eller kärlek till andra.


Orangea kristaller betyder kreativitet och förändring. Exempel på orangea kristaller är karneol, orange kalcit, orange aventurin, orange kalcit och bärnsten.


Orangea kristaller förknippas med allt som har med kreativitet, entusiasm och sexualitet att göra. Dessa kristaller är också användbara när det gäller att manifestera eller stötta stora förändringar i ditt liv. Om du vill göra en livsförändring och behöver en energiboost för att ta dig igenom snabba beslut, är orangea kristaller det bästa alternativet.


Gula kristaller står för viljestyrka och positiv energi. Exempel på gula kristaller är citrin, honungskalcit, gul jaspis och golden healer.


Gula kristaller är varma, ljusa, fyllda av positiv energi och ger dig, precis som solen, kraften att växa och stå stark i dig själv och våga uttrycka ditt sannaste jag. De är bra för att ge positiv energi till alla nya utmaningar och stöttar oss i att vara oss själva fullt ut. Gula kristaller hjälper oss också att stärka vår personliga kraft och vårt självförtroende.


Gröna kristaller står ofta för både harmoni och expansion. Exempel på gröna kristaller är malakit, jade, peridot, mossagat och grön aventurin.


Just gröna kristaller kan användas på en rad olika sätt, båda för att hjälpa oss att manifestera rikedom och överflöd, men även att hjälpa oss att växa och expandera oavsett om det är inom karriär och arbete eller på et personligt plan. Men gröna kristaller står även för balans och harmoni och associeras ibland med hjärtchakrat vilket gör dem en bra partner till rosa stenar. Gröna kristaller är även bra om man vill jorda och grunda sig och komma i kontakt med naturens energi.


Blåa kristaller hjälper oss med kommunikation. Exempel på blåa kristaller är Lapis lazuli, akvamarin, blå spetsagat, larimar och azurit.


Precis som havet och himlen kan blåa kristaller vara både lugna och kraftfulla på en gång. Blåa kristaller representerar tydlig kommunikation, ärlighet och att våga tala sin sanning och stå stark i den. De ger oss klarhet och styrka och hjälper oss att hålla oss lugna och samlade när vi delar med oss av det vi har att säga.


Lila kristaller står för andlighet och intuition. Exempel på lila kristaller är ametist, lepidolit, lila agat och lila fluorit.


Lila kristaller fokuserar på andlig energi. Dessa kristaller hjälper oss att få kontakt med vårat högre jag genom att stärka vår intuition och inre självkänsla. De kan också vara underbara verktyg för att ta sig in i drömmarnas gudomliga rike för att få kreativ inspiration eller andlig vägledning. Lila kristaller är bra om du försöker komma in i ett djupare meditativt tillstånd eller se bortom slöjan av den fysiska världen.

Svarta kristaller är ofta bra som skydd mot negativa energier. Exempel på svarta kristaller är obsidian, svart turmalin, shungit och jet.


Det finns ingen kristallfärg som är mer skyddande och eller stöter bort negativa energi än en mörkfärgad eller svart kristall. Svarta kristaller hjälper till att skingra vår rädsla och främjar en känsla av fysisk och emotionell säkerhet. De används ofta som en slags "sköld" mot negativitet, så om du behöver ett andligt skydd eller hjälp med att hantera stressiga situationer ska du använda dig utav svarta kristaller.


De tre vanligaste kristallerna man som nybörjare kan använda sig utav är bergkristall, rosenkvarts och ametist.


Bergkristallen anses vara kristallernas kristall, mjuk men ända kraftfull. Den sägs förstärka energi genom att absorbera, lagra, frigöra och reglera den. Bergkristallen hjälper även till med koncentration och minnet. Fysiskt kan bergkristall stimulera immunförsvaret och balansera upp din kropp. Denna kristall kan även användas ihop med vilken annan kristall som helst för att stärka även dens energi och egenskaper.


Rosenkvarts är ofta den kristall som även människor utanför den andliga världen känner till. Det är en jättebra första-kristall och stöttar oss i kärlek, vänskap, familj men även vår självkänsla och kärleken till oss själva. Den ger oss varm harmoni och ett stilla lugn, är perfekt vid sömnbesvär och även för överaktiva barn. Rosenkvarts skyddar även mot strålning från t ex mobiltelefoner eller datorer. Den ger oss även kraft och styrka vid sorg, ångest och depression.


Men ametisten är nog den mest magiska av dem alla, otroligt skyddande, helande och renande. Den kan hjälpa till att befria sinnet från negativa tankar och tar fram ödmjukhet, uppriktighet och andlig visdom. Ametisten sägs även hjälpa till med att öka hormonproduktionen hos kvinnor, rena blodet och lindra smärta och stress. Den hjälper oss även att öppna upp vårt tredje öga och ger oss en klarare kontakt med universum och den allra högsta renaste källan.


Hos oss på Holsitic Hälsocenter hittar du ett brett utbud av kristaller, klicka här för att komma till våra kristaller