Månens mystik

I tusentals år har månen inte bara hjälpt människor att hålla räkningen på året och de olika årstiderna utan även med sitt ljus gett vägledning genom nattens mörkaste timmar. Månen har med sin mystik även gett upphov till många olika historier och myter kring gudar och gudinnor och varit huvudrollen i otaliga folksagor världen över.

Visste du att det engelska ordet för galning, lunatic, kommer från latinets luna, vars ursprung vi kommer att tala om längre fram i avsnittet.

I England finns det även en gammal sägen att om juldagen inföll då månen var mörk, skulle följande års skörd bli riklig. Vissa delar av de brittiska öarna trodde att en tilltagande måne på jul betydde att nästa höst skulle ge bra skörd, men en avtagande måne tydde på att en dålig skörd var att vänta.


I vissa länder betyder det att sämre väder är på ingång om månen har som en gloria runt sig. Förr i tiden spådde man ofta hur vädret skulle bli beroende på hur månen såg ut och en mångloria betydde att regn eller snö var på väg. Och visste du att det inte bara finns något som heter mångloria utan även månbåge - på grund av hur månljuset bryts uppstår en månbåge, precis som en regnbåge, men som syns på den del av himlen som är mitt emot månen.


Det finns många legender och myter kring månen om man ser till folksagor och gamla berättelser runt om i världen, många som vi kanske i dagens moderna samhälle inte vare sig tänker på eller vet om. För oss är bara månen det som lyser på natten och solen den som gör dagen ljus, men förr i tiden var månen mycket mer än så. Den var inte bara en vägledare och ett tryggt ljus under de mörkaste timmarna om dygnet, etan även en gudomlighet, precis som solen, som människor både tillbedjare och vördade.


I Sibirien finns det en folksaga kring månens hål och ojämnheter, att dessa är bitmärken av Alkhla, ett monster som är himlens mörker. Alklha livnär sig på månen och tuggar i sig bit för bit med sina vassa tänder, så att den blir mindre och mindre. Men månens kraft är stark så när Alklha har tuggat i sig hela månen gör den motstånd och Alklha spyr upp den, och så börjar månens och Alkhlas cykel om igen, en oändlig cykel utan slut.


SERBIEN

I Serbien sägs det att månen är gjord av ost och här berättas en folksaga om en varg som jagar en räv. Räven övertygar vargen om att det finns ett bättre mellanmål än honom, nämligen en bit ost som ligger på botten av en damm. Vargen, som inte förstår att månens reflektion speglas på dammens blanka yta, försöker sörpla i sig osten men det slutar med att han dricker och dricker tills han till slut spricker.


På Nya Zeeland finns det en myt från Maori folket att månen, Marama, är en man med fru och två döttrar. Det sägs även här att månen är alla kvinnors make och att det är han som påverkar kvinnans menscykel.


Zuni-stammen från ursprungsbefolkningen i Nordamerika håller vid liv en berättelse om en prärievarg och en örn. Innan det fanns dag och natt, sol och måne, var det alltid mörkt men samtidigt alltid varmt och sommar. En dag var prärievargen och örnen ute och jagade. Men prärievargen var en sämre jägare en örnen för han hade svårt att se när det var så mörkt. De stötte på ett folk som kallades för Kachina och de var ett mäktigt folk som hade solen och månen i en låda. Efter att människorna hade somnat stal de två djuren lådan. Först bar örnen lådan men prärievargen övertygade sin vän att låta honom bära den. Prärievargen var dock alldeles för nyfiken och öppnade lådan för att kika i den. Då tog solen och månen tillfället i akt och flydde ut ur låda och flög upp till himlen där ingen kunde nå dem. Detta gav ljus till jorden både under dagen och natten, men omställningen gjorde så att det även blev kallare på natten än på dagen, och även ett sommarhalvår och vinterhalvår, så att solen och månen fick chans att lysa lika mycket.


På Grönland har inuiterna en lite hemskare version av månen. Det sägs att månen och solen är syskon, där månguden Anningan våldtog sin syster solgudinnan och varje natt jagar han henne för att komma åt henne igen. Men Anningan springer runt himlavalvet så mycket att han svälter och blir smalare och smalare för varje dygn som går, och vid mörkmåne gömmer sig för att äta och sakta kommer tillbaka till sitt fulla jag för att fortsätta sin jakt på sin syster.


Många stammar i Afrika kallar månguden för Mawu och solgudinnan för Liza. De två letar förgäves efter varandra och när de äntligen träffas, vilket inte är ofta, omfamnar de varandra och älskar tillsammans, och det är det som blir vår solförmörkelse.


I Japan är det många som talar om haren i månen, istället för gubben i månen. Det är nämligen så att enligt an gammal japansk folksaga så var det en gång en räv, en apa och kanin som bestämde sig för att hjälpa en hungrig gammal tiggare på en fullmånesdag. Apan samlar nötter från träden och räven stjäl mjölk från bondgårdarna runtomkring för att ge till den gamle mannen. Men haren, han kan inte samla någonting förutom gräs och det kan ju inte tiggaren äta, så han offrar sig själv och sin egen kropp istället och slänger sig på elden som tiggaren sitter framför. Det visar sig att tiggaren egentligen var en förklädd gud och skulle testa de tre djuren om vem som var mest barmhärtig och haren offrade sitt liv för den gamle mannen. Beundrad över harens mod, ristade därför guden in hans historia och avbild i månen så att ha alltid skulle bli ihågkommen för sin goda gärning.


Så har vi ju då de antika grekerna som alltid har ett finger med i spelet när det kommer till mystik och andra mytomspunna filosofier. De gamla grekerna hade ett antal mångudinnor. En av dem var den berömda Artemis, som symboliserade jakt, kyskhet, vildmarken och även månen. Men det var Selena som ansågs vara huvudgudinnan som ansvarade för den vackra kulan uppe på natthimlen. Och till skillnad från den kyska Artemis levde hon ett ganska annorlunda liv.


Det var nämligen så att när Selena inte åkte runt i sin månvagn över himlen om nätterna, våldtog hon dödliga män när de sov och ansågs vara en lustfylld, passionerad och galen gudinna som bara var ute efter en sak. En utav männen som hon utnyttjade hette Endymion. Han var en stilig herde och jägare som bodde i Olympia. Eftersom Selena var förälskad i honom bad hon Zeus att söva honom för all evighet, så att han alltid skulle vara hennes älskare.


Medan Endymion sov använde Selena honom till att producera 50 döttrar. Dessa döttrar tros representera de 50 månmånaderna av Olympiaden - perioden på cirka fyra år mellan de olympiska spelen. Denna galna gudinna och hennes historier fick snart fäste i romarriket och dyrkades även av romarna, där övergick ämnet Selena till Luna, och Luna är idag ordet för måne på många av de språk som är kopplat till gammal latin som spanska, portugisiska och italienska. Och lunatic är ju även det engelska ordet för galen. Och vi vet ju alla att det länge talats om att kvinnor reagerar starkare än män vid fullmåne, förr i tiden talades det ofta om att kvinnor kunde bli både galna och lustfyllda vid fullmåne, då är det gudinnan Selena eller Luna och hennes historia man sammanväver detta med.


För många kvinnor världen över är månen både mystisk men ändå bekant och betydelsefull då vi som sagt sammankopplas med den genom våran egen måncykel. För de som är verksamma inom den andliga och spirituella sfären är månens cykler viktiga när det kommer till magiskt arbete. Många traditioner säger att den växande månen, fullmånen, den avtagande månen och nymånen alla har sina egna speciella magiska egenskaper och kan kopplas samman med mycket i våra egna liv.


Månen har associerats med magi och mystik sedan tidernas begynnelse, i alla olika kulturer och traditioner. Medan solen, vars betydelse är självklar och även relaterad till logos (det rationella) och vänsterhjärnans funktioner, är månen kopplad till det dolda, intuition, förändring, reflektion och det som är feminint – och även det är relaterat till elementet vatten .

Ceremonier som använder sig utav månens kraft för att utföra ritualer som ska hjälpa oss människor i våra liv här på jorden, går efter filosofin att tidpunkten för ritualer bör vara i samklang med jordens energier och dess skiftningar och eftersom kraften i månens energier påverkar både djur, natur och även oss människor, kan vi med hjälp av månen synkronisera våra liv med dess faser och därmed även ta hjälp av den för att lättare kunna leva ett liv som är i större harmoni med naturen och dess ständigt föränderliga årstider.


Månen har åtta faser och dessa faser kan du använda dig utav i ceremonier, meditation eller annat energiarbete för att stärka dig själv och de områden i ditt liv du vill arbeta med.


Nymånen är den första fasen av måncykeln, som börjar när månen återuppstår på natthimlen efter 2-3 dagars frånvaro, känd som Dark Moon eller mörkmåne. Det är en period av en ny början; därför idealisk för att sätta intentioner och manifestera och plantera frön för framtiden. Låt din fantasi flöda fritt och visualisera ditt liv så som du vill ha det. Tiden kring nymåne är perfekt för att ta de första stegen mot att manifestera dina önskningar.


Tilltagande eller växande halvmåne är fasen av måncykeln där månen växer. Energier då är mycket magnetiska, vilket gör det till en bra tid att utföra "konstruktiv" magi – alltså att kalla in vad du vill ha och önskar från livet och verkligheten, oavsett om det är projekt, planer eller mer självkärlek, medkänsla och mod. Energin i den växande halvmånen handlar om att gå in och "dra ut" det du vill ha mer av inifrån innan du börjar förändra det du har runtomkring dig.


Första kvartalets månmagi

Medan Nymånen handlar om att gå inåt handlar halvmånen om attraktion från den yttre världen. Detta är den optimala tiden för att dra in saker i ditt liv - det kan vara en kärlekspartner, ett nytt jobb, bostad, pengar, osv. Halvmånen är även en bra tid för att få tillbaka det som försvunnit eller gammalt som kommer upp på nytt igen, allt från fysiska ting till händelser, känslor eller personer.


Vaxande Gibbous Moon Magic

Fortfarande i den "konstruktiva" magiska fasen, är energierna från den växande fullmånen, waxing gibbous moon, bra för att ge den där extra pushen till något du har arbetat länge med men kanske har haft svårt för att slutföra. Om du kämpat med bristande motivation eller känt att du stått och stampat länge är det dags under denna fas att ta hjälp av månens energi för att hjälpa dig att övervinna de hinder som stoppat dig.