Meditation

För att träna hur man på bästa sätt ska rikta sin uppmärksamhet och skapa en medveten närvaro finns olika typer av aktiviter att ägna sig åt. Dessa aktiviteter går under samlingsnamnet meditation. Med hjälp av meditation kan man uppnå ett tillstånd av mental klarhet och känslomässigt lugnt. När du kommer igång med att meditera regelbundet kommer du att lära dig att få kontroll över din tankar och att ta kommandot över ditt liv, samt blir duktigare på leva här och nu.


Kulturer och religioner har i flera tusen år praktiserat meditation för att nå upplysning och självförverkligande. Äldsta spåren man har hittat av meditation är ifrån den vediska traditionen i Indien. Under 1900-talet började meditation spridas världen över och vuxit sig allt mer populär även inom den västerländska kulturen, även utanför religiösa och spirituella kretsar. Idag används meditation bland annat inom hälsofrämjande arbete och sjukvård, men även inom skola och arbete har meditation blivit alltmer populärt.


Alla intryck du får varje dag och de tankar du tänker behöver din hjärna sortera och strukturera upp. Med meditation hjälper du hjärnan hantera denna information vilket medför till exempel att du inte kommer känna dig lika trött och låg på energi på samma sätt som du gör om du inte mediterar. Du får lättare att fokusera, strukturera och organisera i vardagen och får mer energi till både sinne, kropp och själ.


Med meditation tränas sinnet upp på att fokusera på en sak i taget. På så sätt kan vi släppa taget om tankar och intryck som inte är viktiga eller relevanta för oss just där och då. När tankar stillas har vi möjlighet till att bli mer närvarande i oss själva, lyssna till vår inre röst och vad som är sant för just dig.


Forskning har kommit fram till att meditation kan hjälpa dig att minska både fysiska och psykiska besvär som till exempel stress, högt blodtryck och ångest. Även en liten kort stunds meditation ger positiva effekter.

Fördelar med meditation

  • Minskar negativa reaktioner på stress

  • Stabiliserar och sänker blodtryck

  • Ger ett inre lugn och lättare att slappna av

  • Bättre koncentrationsförmåga

  • Jämnare humör

  • Bättre sömn

  • Lindra symptom vid depression, ångest och oro

  • Bättre självkänsla och självförtroende

  • Förbättrad självkännedom

  • Ökar medveten närvaro

I höst kommer meditationskurser och klasser återigen att finnas bokningsbara hos oss på Holistic, men först ett litet sommaruppehåll! Vill du meditera hemma under semestern har vi dessa harmoniska kristaller som fantastiska hjälpmedel till försäljning i vår butik och på vår e-handel


45 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla