Moder Jords läkande kraft

När man hör ordet skogsbad för första gången kanske man tror att man faktiskt fysiskt går ut och badar i skogen, men riktigt så är det inte, även om det ligger lite sanning i det. Med skogsbad menas att man låter sina sinnen bada i de intrycken som skogen och naturen runtomkring en ger.


Skogsbad härstammar ifrån Japan och benämns där som Shinrin Yoku. Detta begrepp sträcker sig tillbaka till 70- och 80-talet då det var väldigt många japanska kontorsarbetare som sällan såg skog och natur utan endast jobbade i kontorsbyggnader inne i de tätbebyggda storstäderna och arbetade så mycket att det antingen resulterade i psykiska åkommor som ledde till depression och i många fall även självmord, eller i fysiska åkommor som även dessa ebbade ut i så pass allvarliga sjukdomar att det ledde till döden. Japanska forskare, läkare och terapeuter gick då samman för att stoppa denna tragiska utveckling och kom då fram till att anledningen till att många mådde så dåligt och led av stressrelaterade sjukdomar som i sin tur ledde till psykiska och fysiska sjukdomar som till och med tog död på dem, var brist på frisk luft, grönområden, naturens lugna rytm och Moder Jords läkande kraft.


Man kom då fram till att psykisk och fysisk hälsa främjas något enormt genom att vistas ute i naturen, speciellt i skogen bortom stadens brus. Idag finns det över 70 skogsparker runtom i Japan som är klassade som Shinrin Yoku platser och som inte får skövlas eller röras av människan. I Sverige har skogsbad blivit mer och mer accepterat och idag kan till och med läkare skriva ut skogsbad eller naturterapi på recept till personer som lider av exempelvis ångest eller depression.


Det är nämligen så att vi människor, våra hjärnor, de tar in omvärlden på två sätt – antingen genom så kallad riktad uppmärksamhet eller spontan uppmärksamhet. När det kommer till riktad uppmärksamhet, då går hjärnan på högvarv. Det är detta vi i de västerländska samhällena upplever vanligtvis dagligen. Den riktade uppmärksamheten har hand om planering och att fatta beslut, komma ihåg saker och lägga de på minnet, allt från inköpslistor till datum och möten, regler i trafiken, handlingen i en film eller serie, viktiga telefonnummer, och koncentration när du läser, skriver eller lyssnar. Som nu när du lyssnar på mig till exempel, då använder din hjärna den riktade uppmärksamheten.


Att låta hjärnan arbeta med riktad uppmärksamhet är jobbigt i längden eftersom det tar mycket kraft och energi vilket leder till att hjärnan måste vila emellanåt. Men i dagens västerländska samhälle får hjärnan aldrig riktigt vila eftersom, trots att man försöker koppla bort saker och ting ibland och aktivt vill ta det lugnt en stund, så är vi ständigt i det som hjärnan måste bearbeta som riktad uppmärksamhet – allt från mobilen, till skyltar på stan, reklammarkerade byggnader, människor och surr runtomkring, och andra ljud och oväsen. Och när vi väl får en lugn stund över till återhämtning eller vila sitter vi oftast med mobilen eller läser en bok, lyssnar på musik eller podcast som du gör nu, eller något annat som gör att hjärnan måste arbeta med denna riktade uppmärksamhet.


Om hjärnan inte får koppla bort detta då och då och faktiskt vila på riktigt, så drabbas den till slut av mental utmattning. Och detta kan visa sig som exempelvis sömnproblem, koncentrationssvårigheter, yrsel, huvudvärk, man får svårt att komma ihåg saker och man blir lätt arg, irriterad och stressad. Det är även ofta någonting som leder till utmattning, depression och nedstämdhet, eller att gå in i väggen, som det också kallas. Hjärnan får alltså till slut kortslutning.


Det är därför det är så viktigt att varva den här riktade uppmärksamheten med spontan uppmärksamhet, och den, den hittar man i naturen. Även fast vi människor ofta tycker att vi står över både djur och natur, så är vi i grund och botten ändå en del av allt detta, en del av allt levande på Moder Jord. Hjärnan är inte skapt för endast blinkande och plingande tekniska prylar, kalla betongbyggnader eller överfyllda gator och torg bland hundratals andra stressade människor och illaluktande avgaser dagarna i ända. I naturen får vår hjärna och våra sinnen mjuklanda och hav, skog, berg, blommor, buskar och växter ger ett annat synintryck för hjärnan, dels på grund av färgkombinationerna, dels på grund av att allt bara är. Detta kallas för spontan uppmärksamhet, när hjärnan inte behöver gå på högvarv och konstant bearbeta det som händer runtomkring. Naturen mjuklandar i våra sinnesorgan och detta får hjärnan att hamna i ett typ av viloläge. Och genom denna vila laddar hjärnan även energi. Vi expanderar även vårt synfält och behöver inte använda tunnelseendet som man ofta gör i exempelvis trafiken eller framför en mobil eller dator. Detta hjälper också hjärnan att vila.


Att vara ute i naturen, i skog och mark, när vi kravlöst och utan tidspress får vandra bland buskar, snår och träd, lyssna till fågelkvitter och andra ljud och läten som skogen har, och låta Moder Jord hålla oss i sin lugna, trygga famn, hjälper det oss att slappna av, varva ner, pulsen saktar ner och vi upplever det lättare att ta djupa andetag. Luften är också lättare att andas ute i naturen, den är renare än inne i städerna, och detta främjar givetvis våra kroppar och får oss att känna oss piggare och ger mer energi. På detta sätt regleras även vårt blodtryck genom att lungorna, hjärtat och blodkärlen får ny kraft och energi.


Man behöver inte enbart gå runt i skogen utan ett specifikt mål för att skogsbad ska ge positiva effekter. Man kan planera en vandringsled tillsammans med sina vänner, paddla ihop med familjen eller tälta ute i vildmarken. Cykla eller springa går också bra, och även om du då är mer fysiskt aktiv än vid en lugn skogspromenad så tar du ändå in de intryck som naturen omkring dig ger. Du fokuserar på din cykel, dina ben, din andning, men du är här och nu. Det blir som en sorts meditation. Och så är det ju så att rörelse, motion och fysisk rörelse också är någonting som främjar vår hälsa och läker både kropp, sinne och själ, så det varvat med att vara ute i naturen är säkerligen en riktigt bra kombo!


Sen var det ju det här med att krama träd också! Du har säkert hört talas om att det ska vara bra att vara träd, eller så kanske du tycker att det verkar jätteflummigt och ja, jag håller med om att det kändes jättekonstigt första gången jag kramade ett träd – men! Kom ihåg att ju större och äldre träd, desto bättre! Tänk så mycket kraft, energi och visdom ett träd bär på som du får ta del av när du låter din hud röra mot dess stam. Men det är faktiskt inte det enda. Forskning visar nämligen att när man tar på ett träd så känner det av att det blir berört. Det kan vara din hand som tar på dess bark eller en hackspett som hackar längre upp eller en motorsåg som ska kapa en gren. Trädet tror då att det blir attackerat och då utsöndrar det någonting som heter fytoncider. Dessa små partiklar har visat sig stärka vårat immunförsvar för våra kroppar tar upp dessa fytoncider och ökar mängden NK-celler i oss. NK-celler är natural killer cells och ungefär tio procent av alla vita blodkroppar i vårat blod är NK-celler. De här centrala immuncellerna har två viktiga funktioner och det är att döda virusinfekterade celler och att interagera med andra celler i samband med immunsvar. Och det är faktiskt så att NK-celler även dödar cancerceller.


Så även fast det kan kännas liite märkligt att krama ett träd – testa! Skogsbad och allt som hör därtill är precis som allt annat – övning ger färdighet. Är man van att konstant omge sig av stress i en stressig vardag och lever ett storstadsliv kan en timma i skogen nästan kännas jobbig – för man är inte van att hantera att vara helt här och nu, med sig själv, i sig själv, omgiven av lugnets tysta stillhet. Men det är här vi finner oss själva, det är här vi får lov att bara vara, utan krav och utan prestation. Det kan kännas jobbigt men det är så viktigt att göra de här aktiva valen som att vistas ute i skogen i frisk luft, omgiven av grönska och total harmoni i naturens behagliga rytm.


Om du har möjlighet, bör du även testa att börja gå barfota ute i naturen. Man övar inte bara upp balansen utan får även starkare muskler i fötterna, för genom att gå barfota på ojämn mark utan någon barriär mellan din fot och ytan du går på, arbetar fler små muskler i foten än genom en sko. Med starka fötter får man inte bara bättre balans utan även en starkare och rakare hållning, smidigare steg och effektivare gång och det blir lättare att lyfta tungt och man förebygger många andra slitningar som kan uppstå i exempelvis ryggen ju äldre man blir.


Med skor på fötterna tar man oftast längre steg och landar då med hälen först, vilket egentligen inte är så bra i längden, speciellt inte med hårda sulor på hårda ytor. Men när vi går barfota landar vi mer naturligt mitt på foten och rullar sedan över på framfoten och skjuter ifrån, vilket ger en mjukare landning och mer effektivt steg, som är bra om man vill vara snäll mot sina knän och sin rygg. Lägger man då på att göra detta i naturen på ojämna ytor och övar på att klättra över stenbumlingar och grenar och tränar upp fotsulorna till att bli mer tåliga, stärks alla delar i kroppen då människan egentligen är skapt för att vara mer flexibel än vad vi är idag då vi ofta är ganska stillasittande i vår vardag på kontoret, i bilen, hemma i soffan, i rulltrappan på köpcentrat eller på stan där vi i våra hårda skor promenerar på asfalterade gator.


Men det är inte bara därför det är bra att gå barfota – man stärker även sitt immunförsvar genom att gå barfota! Det är nämligen så att när våra kroppar får direktkontakt med markens alla mikroorganismer med hjälp av våra fötter som då fungerar nästan som kanaler, utvecklas immunförsvaret vilket gör att vi blir mer resistenta mot exempelvis sjukdomar och allergier. Vi kan alltså hålla oss friskare genom att gå barfota och låta våra fötter komma i kontakt med naturen.


Moder Jord i sig är även en enorm energikälla och våra kroppar och hennes stora kropp synkronicerar och kommunicerar väldigt bra, vilket också gör att vi får mer kraft och energi genom att låta hennes frekvenser och vibrationer strömma upp genom oss utan blockering av exempelvis skor och kläder. Detta i sin tur främjar vår hälsa, ökar vårt välbefinnande och minskar stress och ångest. För vi måste ju faktiskt komma ihåg att vi alla kommer från samma källa.


Vi får även bättre blodcirkulation genom att gå barfota eftersom fötterna och nerverna och cellerna där får arbeta mer än i skor, vilket ökar blodcirkulationen och syresättningen. Detta hjälper även till kroppen att göra sig av med så kallade slaggprodukter, så en form av detox kan man säga.


Forskning visar också på att när våra fötter kommer i kontakt med jorden så tar vi upp någonting som heter fria elektroner. Fria elektroner hjälper till att neutralisera överskott av fria radikaler i kroppen, och fria radikaler, ja det är ju ofta en utav orsakerna till inflammation och sjukdom. Och det är inte bara fötterna som behöver komma i kontakt med jorden för att ta upp dessa fria elektroner, man kan även lägga sig ute i naturen på gräs, mossa eller på en äng – så länge inget kommer emellan och blockerar kontakten mellan din kropp och Moder Jord.


Det är ju inte enbart frisk luft vi får när vi vistas ute i naturen, utan även solljus – om vi har tur! Sen är ju regn också fantastiskt befriande – jag tror att ni som lyssnar som någon gång gått ut och ställt er i regnet med utsträckta armar och blickat up mot skyn vet vad jag pratar om. Och för er som inte gjort det – testa! Låt regnet skölja över era kroppar och med det låt all ilska, sorg, stress, ångest och grubblande få skölja bort och tas upp av Moder Jord och känn hur det nästan blir som en rening, en skön naturdusch som tar bort det gamla och ger ny energi. Men, i alla fall, tillbaka till solen!