Rökelse

Vad är rökelse? Rökelse är en blandning av virakolja och oljor från växter som mixas ihop med andra ingredienser från växtriket med härliga dofter. Av detta kan man rulla runt stickor av bambu eller forma till koner och en rökelse är skapad. För att få doften att sprida sig i rummet eller lokalen så händer man rökelsen så att väldoftande rök skapas.


Ibland kallar man även salvia och palo santo för rökelse. Salvia används ofta till för ritualer och ceremonier och även för att frigöra stillastående energi i ett rum eller runt sig själv, samt rening av kristaller. Palo santo används för att öppna upp sinnena och landa i din energi samt ge en positiv och harmonisk stämning i rummet.

Användning

Förr i tiden var det främst i religösa sammanhang som rökelse användes, men på senare år har den även fått ett uppsving, främst inom yogavärlden men även bland hippie-, bohem- och New Age-kretsarna. Här kommer rökelsen in som hjälp för att hamna i rätt sinnesstämning inför exempelvis meditation- och/eller yogasession, samt rensa bort negativa energier. Historia

Rökelse har tillhört vardagen i det österländska samhället i flera tusen år. Även i Bibeln nämns rökelse som en lyxvara och av berättelser kring Jesu tid kan man tyda att till och med guld ibland hade ett mindre värde än rökelsestickor. Här hos oss på Holistic Hälsocenter är rökelser och dess tillbehör i betydligt lägre pris än guld - kolla in vårat sortiment här

Ämnen i rökelser Nästan alla dofter är möjliga att skapa i rökelser. Här i Sverige är det vanligt att ambra, jasim, patchouli och sandelträ används. I många andra kulturer är rökelsen oud väldigt omtyckt. För att tillverka oud-rökelsen så använder man sig utav örnträdet som växer i bland annat Kambodja, Indien och Thailand. Olika dofter för olika ändamål Rökelser är bra för att höja stämningen i det rum eller lokal du vill ha en lugn och behaglig miljö. Men för att öka effekten ytterligare så har varje doft unika egenskaper som hjälper dig att nå det resultat du önskar. Nedan så har vi samlat några av dom vanligaste dofterna och dess egenskaper:

  • Bärnsten - För dig som vill höja din kunskap och informationsflöde genom meditation. Extra bra att använda vid perioder där tankarna behöver rensas och lugnas.

  • Ceder - När du behöver styrka och kraft. Främjar enighet i hemmet och är därför bra till nybyggda hus eller om man har renoverat.

  • Sandelträ - Används för öppna upp för gudomlighet.

  • Lavendel - Kärlek, attraktion och romantik. Stimulerar skönhet och tar fram allt det fina hos dig. Använd ihop med din partner eller för att förbereda dig inför dejten.

  • Kanel - När du vill höja din energi. Vill du även öka din passion och sexuella lust ska du använda dig av doften kanel. Perfekt för stämningen till din intima stund med en kärlekspartner.

  • Vanilj - När du behöver fokusera på studier eller inspireras till kommande projekt så är vanilj perfekt för dig. Vanilj hjälper även till med dina tankar, intelligens och mentala förmågor.

  • Jasmin - När du behöver stärka den emotionella och mentala kopplingen. Jasmin hjälper till med kärlek och relationer. Eftersom jasmin fokuserar mer på inre skönhet än yttre skönhet är det därför bra att använda jasmin till kärleksrelationer till vänner och familjemedlemmar.
254 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla