Tarotkort

Det är ingen som riktigt vet tarotkortens historia och ursprung men det finns många olika teorier. Ordet ’tarot’ har man heller faktiskt inte fått någon exakt klarhet i vart ifrån det kommer. Kunskap kring korten har överlevt med hjälp av muntlig tradition, i tusentals år enligt vissa teorier. En teori kring korten är att de kommer från det fornegyptiska riket och har använts i olika ritualer inne i pyramiderna. Andra menar att korten har korten kommit till Europa med ’resandefolket’, tempelriddare eller de muslimska morerna. En annan teori är att en gnostisk sekt kallad ’albigenserna’ som var verksamma i Sydfrankrike under 1100-talet skapade korten i Europa.


De äldsta korten som finns bevarade i dag är från Italien och ska ha blivit gjorda under 1300-1400 talet. Spelkorten vi använder idag med 52 kort innehållande hjärter, spader, ruter och klöver är en utveckling ifrån tarotkorten. Det finns ett spel som heter ’tarocchi’ och spelades med tarotkort vilket är en direkt föregångare till ’bridge’.


Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet har intresset för tarot ökat samt fått många nya olika utseenden. Bland att så utformade Aleister Crowley med hjälp av sin illustratör Frieda Harris en lek som till vissa delar med ett helt eget system. Crowley och Harris utgick från mytologi ifrån Egypten men har även blandat in många andra trossystem i sin lek. Hos oss på Holistic har vi dessa lekar av Aleister Crowley


Ser man till just ordet ’tarot’ hittar man många andra invävda ord. Det finns en ordramsa på latinska som går såhär: ”Rota taro orat Ator”, vilket betyder: ”Hjulet i Tarot talar Ators lag”. Ator är en egyptisk gud.


Tarotleken kan man använda för att finna förståelse för sig själv, klarhet i livet, situationer och händelser som sker samt få en annan syn på de upplevelser man har. Med hjälp utav tarotkort tränar man upp förmågan att uppfatta omvärlden och vår roll i den. Ungefär som att stå i en korsning utan att veta vilken väg man ska ta, så kommer någon med en karta och visar olika alternativ på vägar att välja.


Varken tarotkort eller personer som jobbar med att göra olika läggningar kan förutspå hur framtiden kommer att se ut, eftersom inget är skrivet i sten och allting hela tiden är föränderligt och beror helt på vilka vägar man väljer att ta. Vad de däremot kan hjälpa till med är att kartlägga och belysa de vägar och stigar som finns och vart de kan leda dig. Det gör att korten kan hjälpa till vid olika beslut och göra dig mer medveten om dessa beslut. Men det är du som skapar din egen verklighet och utkomsten av det hela är helt upp till dig.


Kolla in hela vårat sortiment av tarot & orakelkort
51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rökelse