Tarotkortens historia

Kejsarinnan. Den hängde mannen. Vagnen. Det brinnande tornet. Med sin hundraåriga ikonografi och en blandning av uråldriga symboler, religiösa kopplingar och historiska händelser kan tarotkort verka avsiktligt mystiska och nästintill svårbegripliga. För skeptiker har ockulta hjälpmedel som tarotkort liten relevans i vår moderna värld. Men om man tar sig en närmare titt på dessa små men betydelsefulla mästerverk märker man snart att kraften i dessa kort inte får sin kraft från någon övernaturlig eller mystisk källa – utan istället kan ge oss vägledning och tankeställare när det kommer till vägskäl i våra liv genom våra egna tolkningar av dem och känslorna de ger oss.


Tarotkortens betydelse förändras och formas beroende på i vilken kultur de används i och för vilket syfte, eller behovet hos den som använder dem. Kanske är det därför dessa kort kan tyckas svårbegripliga för vissa, men ändå så är det många som känner igen både bilder, symboler och betydelser i dessa mytomspunna kort och på så sätt kan ta dem till sig.


Att använda kort som underhållning sträcker sig långt tillbaka i tiden, men de tydligaste spåren man hittat av just de som liknar dagens tarotkort har sitt ursprung i de turkiska spelkorten som kallades Mamluk som tog sig till Europa på 1300-talet av handelsfarare. På 1500-talet underhöll sig den italienska aristokratin med ett spel som kallades "tarocchi appropriati", där spelare drog ett slumpmässigt kort som den sedan skulle tyda beroende på temat på kortet och skriva en poetisk vers om de andra spelarna.


De tidigaste kända tarotkorten var inte utformade med mystik i åtanke

utan användes för att spela ett spel som liknar dagens bridge. Rika

familjer i Italien beställde dyra specialdesignade kortlekar som kallades

"trumfkort" och dessa kort var märkta med sviter av bägare, svärd, mynt

och stavar. Tarotkorten förde senare in kungar, drottningar, prinsar och

prinsessor och även trumfkort vilket ledde till en kortlek bestående av 78

kort. Idag kallas dessa vanligtvis för Stora och Lilla Arkanan.


Teorier om dåtidens tarotkort var att de i början inte var tänkt för spådom utan ett sätt att forma en berättelse och hitta på en historia som kunde ändra riktning i spelet beroende på vilket kort som drogs och vad det hade för betydelse. I takt med att spådomsanvändning blev alltmer populärt utvecklades illustrationerna och symboliken på korten för att återspegla vad framtiden hade att utvisa och även om den kristna religionen från en början utformade grunden för korten blev de mer och mer färgade av mysticism och esoteriska speglingar.


På mitten av 1700-talet hade de mystiska kortlekarna spridit sig från Italien till andra delar av Europa. I Frankrike hävdade författaren Antoine Court de Gébelin att tarot var baserat på en helig bok skriven av egyptiska präster som hade förts från Afrika till Europa av asiatiska zigenare. Problemet med Gebelins böcker som han skrev om ämnet var att han faktiskt saknade historiska bevis för det han presenterade, men många tog hans filosofier som fakta och dessa håller i sig än idag, trots brist på både fakta och konkreta kopplingar till tarotkortens egentliga ursprung.


Läraren och författaren Jean-Baptiste Alliette skrev sin första bok om tarot 1791, "Etteilla, konsten att läsa kort". Alliette skapade den mystiska pseudonymen ”Etteilla” genom att vända på sitt efternamn. Enligt denna bok lärde Alliette sig spådom med en kortlek på 32 kort utformade för ett spel som heter Piquet, tillsammans med sina egna Etteilla-kort.


Alliette gick så småningom över till att använda en traditionell tarotlek, som han hävdade bar på hemlig visdom från antikens Egypten. Alliette hämtade inspiration från Gebelins böcker Etteillas som påstod sig känna igen egyptiska symboler i kortens illustrationer. Även om hieroglyfer ännu inte hade översatts på den tiden, trodde många europeiska filosofer i slutet av 1700-talet att religionen och skrifterna i det antika Egypten innehöll stor kunskap om människans existens. Genom att koppla bilderna på tarotkorten till egyptisk mystik kunde de på så vis ge korten ännu större trovärdighet.


Alliette, hävdade att tarotkorten hade sitt ursprung i den legendariska ”Book of Thoth” och att boken graverades i guldplattor av Thoths präster vilket resulterade i bilderna till den första tarotleken. Med utgångspunkt i dessa teorier publicerade Alliette sin egen kortlek år 1789 - en av de första som uttryckligen utformades som ett spådomsverktyg och så småningom kom att kallas Egyptisk tarot.


De flesta av oss har säkerligen sett den kände Rider-Waite leken, som även är en av de vanligaste tarotlekarna. Den började tryckas redan i 1909 och är uppkallad efter skaparen William Rider och den populära mystikern AE Waite, som gav Pamela Colman Smith i uppdrag att illustrera leken, och är än idag den mest använda tarotleken. Rider- Waite-leken är faktiskt utformad för just spådom och varje kort har en unik esoterisk beskrivning. På 70-talet fick den ett stort genomslag när Stuart Kaplan tog över publiceringsrättigheterna och hjälpte till att förnya intresset för tarotkort och spådom när han 1977 släppte boken ”Tarotkort för nöje och spådom”.


Förutom Rider-Waite-leken har vi ju även den ökända Thoth-tarot som utvecklats av den berömde ockultisten Aleister Crowley. Thoth-leken tog form 1943 och illustrerades av Lady Frieda Harris som införlivade en rad ockulta, mystiska, religiösa men även vetenskapliga symboler som därefter kom att inspirera många utav dagens tarotlekar. Frieda Harris var själv egyptolog och vävde in cirka 1200 symboler i de 78 fascinerande och välgjorda korten. Crowleys Thoth Tarot tog över fem år att slutföra och publicerades inte förrän 1969. Den nuvarande upplagan framställdes genom avancerad teknik med färgseparation och tryckning för att återge de fantastiska färgerna från originalmålningarna.


I en tarotlek finns det 78 kort som består av någonting som kallas lilla och stora arkanan. Arkana betyder hemlighet eller mysterium. Stora arkanan symboliserar 22 olika universella principer och även skeenden i det mänskliga livet. Dessa kort fokuserar på olika teman som den fysiska världen, det intuitiva sinnet och även förändring eller transformation. I stora arkanan hittar du kort som narren, översteprästinnan, magikern, döden, vagnen, de älskande, osv.


I lilla arkanan har vi sviterna bägare, svärd, stavar och mynt eller brickor som de också ibland kallas.


Sviten bägare är kopplad till frågor om relationer och känslor och associeras även med elementet vatten. Dessa kort handlar om kärlek och sorg, val och beslut relaterade till känslor, familjesituationer och allt annat som hör ihop med hur vi interagerar med andra i våra liv. Sviten svärd är förknippad med konfliktfrågor, både fysiska och moraliska. Den är också kopplat till elementet luft och handlar om allt från konflikt och oenighet till moraliska val och etiska frågor, men de symboliserar även förändring, makt, ambition och handling.


Sviten stavar handlar om intuition, snabbhet och tankeprocesser. Det är också kopplat till elementet eld och handlar om kreativitet, kommunikation och fysisk aktivitet.


Sviten mynt eller brickor handlar om säkerhet, stabilitet och rikedom och tillhör elementet jord och är kopplad till arbete, utbildning, trygghet, ekonomi och hem.


Tarot är ett verktyg när man söker vägledning och råd eller behöver hjälp med att lösa problem. Var och en av korten har sin egen betydelse och för att lära sig tyda alla kortens budskap innan och utan krävs både övning och tålamod, för beroende på vilken fråga du behöver svar i och för vilken situation kan kortets symbolik ha olika betydelse. Man ska inte se en tarotlek som spådom eller absolut sanning hugget i sten, utan de flesta som vägleder med hjälp av tarotkort tolkar korten utefter dig och ditt liv och vad du önskar få hjälp med och vad du står i här och nu. Man kan se en tarotläggning lite som en väderprognos men även utefter de val du själv väljer att göra och vilka vägar du väljer att ta.


Kolla in vårat sortiment här
233 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla