Vad är raw food?

Raw food kallar man mat och livsmedel som inte upphettats till mer än 42 grader. Näringsämnen, enzymer och antioxidanter bevaras nämligen bättre om maten inte upphettas. Enzymerna som finns i kosten hjälper till vid bearbetning och upptaget av näringsämnen. Då enzymer är proteiner och förstörs vid upphettning förloras deras egenskaper när vi hettar upp maten vi ska äta. I vissa fall frigörs även gifter i livsmedel vid upphettning vilket leder till att dessa lättare åker in i kroppen. Detta undviks genom att inte hetta upp maten samt att äta säsongens utbud av råvaror. I raw food används även uteslutande ekologiska råvaror för att undvika rester av bekämpningsmedel och kemikalier.

Om du vill börja med raw food är det viktigt att du lär dig vilka råvaror som har både mycket och bra proteiner i sig. Nötter, frön, groddar och skott är rika på protein men det finns även många grönsaker som har höga halter av protein, bland annat bladgrönsaker som spenat och olika sorters kål. Det finns även många spännande växtpulver i form av exempelvis mata, korngräs och lucuma som är rika på proteiner.

Positiva effekter med raw food kost är att man efter en tid får bättre ork, är piggare, hud och hår får bättre lyster och man upplever en allmän ökad känsla av välmående. Det är ofta även så att hudproblem brukar ge vika och att oönskade extrakilon försvinner.


Hos oss på Holistic satsar vi bland annat på raw food fika i caféet och till hösten kommer vi att utöka vårat sortiment med ännu fler smarriga godbitar! En som redan nu är väldigt populär hos oss är vår raw-äppelpaj, välkomna till oss för att smaka på sommarens favorit gjord på bland annat svenska äpplen, mandelsmör och fikon. Glutenfri och vegan!43 visningar0 kommentarer