Yoga - Vad är det?

Har man aldrig yogat förut kan man kanske tro att man ska kunna vrida och vända, böja och sträcka kroppen i avancerade positioner och kanske till och med stå på huvudet första gången man hamnar på en yogamatta – men så är det faktiskt inte! Yoga är mycket mer än en flexibel kropp utan handlar mer om att landa i sig själv och sin kropp med fokus på andningen. Och yoga – det är någonting alla kan göra!

Yoga härstammar från Indien och är en tradition som sträcker sig långt bak i tiden. Inom yogan finns olika system som är till för både kropp, sinne och själ. I de olika delarna finns bland annat andningsövningar (pranayama), fysiska positioner (asanas), meditationstekniker och avslappningsövningar. Och det finns flera olika inriktningar inom yogan att välja mellan – allt från dynamisk och fysisk yoga, till hot yoga, lugn och avslappnande Nidra och behaglig mjuk yinyoga.


Yogan har utövats i tusentals år i öst medan den här i väst har fått sitt uppsving först på senare år. I ett samhälle där prestation, krav och ett konstant hektiskt flöde och högt tryck av information fyller våra dagar och sinnen, har vi börjat förstå att det blir viktigare och viktigare att varva ner och finna oss själva i meditation och yoga – och framför allt: att landa i vår kropp och vara här och nu.

Yoga används för att varva ner och lugna hjärnan och sinnet genom att använda sig av olika tekniker. På så vis så skapas en inre ro, stressen minskar och spänningar i kroppen släpps. Med hjälp av yogan så skapas det en medvetenhet för oss att bli närvarande i nuet med våra sinnen fokuserade. Tålamodet blir bättre, den inre trygghet växer och förståelse för oss själva, men även andra, blir större.

Yoga är även utmanade – precis som allt annat i livet, men det är så det måste vara för att vi ska växa som individer Lyssna på din magkänsla och den kommer att guida dig rätt i yogans värld!

Vid regelbunden yoga kommer dessa positiva effekter till dig:

  • Mentalt och fysiskt lugn

  • Minskad stress

  • Bättre sömn

  • Ökad kroppsmedvetenhet

  • Du blir gladare

  • En smidigare och rörligare kropp

  • Kroppens muskler och leder stärks

  • Bättre fokus och koncentrationsförmåga

  • Kroppens cirkulation ökar

Yoga är till för alla, oavsett ålder, kön, skador eller fysiska hinder så finns det något som passar just dig och dina behov.

För att få ut de mesta av yogan och maximera effekterna så är det bra att praktisera övningarna regelbundet. Även om man inte hinner att få till de längre passen varje dag så kan vissa dagar göra andningsövningar som vara i fem minuter eller kanske ett pass på 15 minuter. Huvudsaken det blir regelbundenhet och kontinuitet i passen. Se bara till att yogan inte skapar någon stress i din vardag. När du kommer in i rutiner med yoga så kommer de skapa mer energi och styrka till vardagens alla måsten och du kommer få mer tid över till både dig själv, din familj, vänner och dina sysslor.

Med yoga skapar du ett hållbart härligt långt och friskt liv! Våra instruktörer på Holistic Hälsocenter är utbildade och kunniga yogalärare som mer än gärna guidar dig rätt i yogans värld.

Kontakta oss om du vill veta mer eller klicka här för att boka in dig på ett yogapass hos oss.

Namaste!

44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla